Acties 14.12.2018

Brussel, 9 december 2018
ACV-CSC METEA voert samen met haar militanten actie tussen 10 en 14 december 2018 omdat we het niet meer begrijpen. De textiel- en metaalwerknemers begrijpen het stilzwijgen van de werkgevers niet. Het verhogen van de pensioenleeftijd, het opschuiven van de leeftijd om in een landingsbaan te stappen… moet toch ook de werkgevers ongerust maken. Werkgevers worden in de toekomst geconfronteerd met een grotere groep oudere werknemers. Werkgeversfederaties zijn in het overleg rond de “zware beroepen” aan de zijlijn blijven staan en hebben op geen enkel moment hun verantwoordelijkheid genomen. Nochtans horen wij in de ondernemingen andere geluiden: zomaar tot 67 werken is onmogelijk!
ACV-CSC METEA roept daarom de werkgevers op om vanaf vandaag maatregelen te nemen om loopbanen werkbaar te maken voor jong en oud. ACV-CSC METEA wil dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid opnemen in de werkgeversfederaties.
Deze regering heeft de loopbanen verlengd zonder omkaderende maatregelen om deze menswaardig te maken. Daarbovenop dreigt de regering nu al met een minimale loonsverhoging voor de komende 2 jaren. ACV-CSC METEA eist daarom vrije loononderhandelingen!
Volgende week laat ACV-CSC METEA samen met de andere vakbonden van zich horen en trekt een register van acties open gaande van pamfletten uitdelen, petities, campagne op sociale media, oproepen van bijzondere ondernemingsraden en eventueel een ondernemingsstaking op 14 december. Er is (nog) niet opgeroepen tot een algemene staking omdat ACV-CSC METEA erin gelooft dat via deze waaier van acties, werkgevers bereid zullen zijn om hun verantwoordelijkheid op te nemen in hun onderneming en in hun federaties. Alleen wachten we vandaag reeds te lang op een signaal van de werkgeversfederaties.
Voor meer info: William Van Erdeghem, voorzitter ACV-CSC METEA, tel +32 495 51 36 92